Fejér Megyei TESZÖV
Menü
 
Látogatók
Indulás: 2006-08-14
 
Hírek
Hírek : Elutasított Magosz-panasz a vis maior vitákban: "bakot lőhetett" a GVH - A hivatal ragaszkodik álláspontjához

Elutasított Magosz-panasz a vis maior vitákban: "bakot lőhetett" a GVH - A hivatal ragaszkodik álláspontjához

  2011.03.11. 07:30

"Jogi baklövést" vétett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azzal, hogy versenyfelügyeleti eljárás megindítása helyett a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz (MgSzH) irányította a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségét (Magosz) a terménypiaci felvásárlók ellen benyújtott közelmúltbeli panasz kapcsán –  hívják fel a figyelmet jogi szakértők.

A GVH a Magosz-beadványt versenyjogi szempontból elutasította, de azt javasolta az érdekképviseletnek, hogy forduljon az MgSzH-hoz, mert a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról (tfmt) szóló törvény kiterjedhet a bepanaszolt cégek tevékenységére. Ágazati jogi szakértők szerint ugyanakkor a tfmt nem vonatkozhat a takarmányokra, márpedig a Magosz-panaszban érintett búza, kukorica és napraforgó takarmánynak számít. A GVH viszont úgy ítéli meg, hogy az emberi fogyasztásra szánt termények még feldolgozatlan állapotban is élelmiszernek minősülhetnek, ezért a gazdaköri beadványban szereplő cégekre a törvény hatálya és az MgSzH hatásköre kiterjedhet.

Soha nem látott államigazgatási "jogi baklövést" és szakmai hibákat vétett a GVH azzal, hogy versenyfelügyeleti eljárás megindítása helyett az MgSzH-hoz irányította a Magoszt a terményfelvásárlók ellen benyújtott közelmúltbeli panasz kapcsán – fogalmaztak az agromonitor.hu-nak ágazati jogi szakértők. Információink szerint növekszik a GVH-val szembeni gazdálkodói elégedetlenség, mert a hivatal az alaposnak tartott termelői kifogások ellenére sem indított vizsgálatokat a terménypiaci felvásárló cégek ellen. A Magosz tavaly ősszel és az idén januárban is panaszt nyújtott be, de a GVH mindkét esetben elutasító döntést hozott.
Mint ismert, a piaci szereplők közötti tavalyi viták a sorozatos természeti csapások nyomán robbantak ki. Számos gazdálkodó a korábban leszerződött terményt elháríthatatlan külső okra (vis maiorra) hivatkozva nem szállította le, a felvásárlók viszont emiatt fedezetvásárlások előírásával és perekkel fenyegették meg őket. Az érdekképviselet januári panasza több társaság – így a Cargill Magyarország Zrt., a Bunge Növényoljaipari Zrt. és az IKR Kereskedelemfejlesztési Zrt. – ellen irányult, mert a szervezet gyanúja szerint a cégek tevékenysége a jó erkölcsbe ütközött, tisztességtelen piaci magatartást valósítottak meg és visszaéltek gazdasági erőfölényükkel. A GVH ugyanakkor a versenyfelügyeleti eljárás megindítása helyett azt javasolta az érdekképviseletnek, hogy forduljon az MgSzH-hoz, mert a bepanaszolt vállalatok tevékenységére a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvény terjedhet ki, e jogszabály betartatása pedig az MgSzH-ra tartozik.
Ágazati jogi szakértők szerint viszont a tfmt nem vonatkozik azokra a terményekre, amelyeket a Magosz panasza érintett. Az érdekképviselet beadványában a búza-, a kukorica- és a napraforgó-piaci anomáliák szerepelnek, e termények pedig alapvetően takarmánynak minősülnek. A tfmt hatálya ugyanakkor – egy 2002-es EK-rendelet alapján – azokra a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékekre terjed ki, amelyek nem igényelnek tovább feldolgozást, hogy azokat végső fogyasztóknak lehessen értékesíteni. A 2002-es EK-rendelet e termékkörből a takarmányokat egyértelműen kizárja – állapították meg jogi szakértők.
Ha a betakarított búzát és kukoricát emberi fogyasztásra szánják, e termények még feldolgozatlan állapotban is élelmiszernek minősülhetnek - értelmezte ugyanakkor a 2002-es EK-rendeletet a GVH. Emellett a hivatal szerint a tfmt hatálya egyértelműen kiterjed azokra a vállalatokra, amelyek a felvásárolt mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket átalakítás (feldolgozás) nélkül tovább értékesítik. E kategóriába – tette hozzá a GVH – a három bepanaszolt cégek közül az IKR és a Cargill is beletartozhat. Így lehet olyan termény- és vállalati kör, amelyre a tfmt hatálya és az MgSzH hatásköre vonatkozik. Mindezt a hivatal az elutasító válaszlevélben lehetőségként vetette fel a Magosznak – közölte a GVH.

Forrás: www.agromonitor.hu

 

 
TÁMOP

 
Archívum belépés

Archívum

Bejelentkezés
Felhasználónév
Jelszó

 

Figyelem! Belépés kizárólag a tagszervezeteknek! Belelentkezéshez adja meg a külön értesítőn megadott  felhasználónevet és jelszót!
Ha elveszett a belépési kód érdeklődjön a 06 22 506-726-os számon!
 
 

Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség