Fejér Megyei TESZÖV
Menü
 
Látogatók
Indulás: 2006-08-14
 
Hírek
Hírek : Elutasított Magosz-panasz a vis maior vitákban: "bakot lőhetett" a GVH - A hivatal ragaszkodik álláspontjához

Elutasított Magosz-panasz a vis maior vitákban: "bakot lőhetett" a GVH - A hivatal ragaszkodik álláspontjához

  2011.03.11. 07:30

"Jogi baklövést" vétett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azzal, hogy versenyfelügyeleti eljárás megindítása helyett a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz (MgSzH) irányította a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségét (Magosz) a terménypiaci felvásárlók ellen benyújtott közelmúltbeli panasz kapcsán –  hívják fel a figyelmet jogi szakértők.

A GVH a Magosz-beadványt versenyjogi szempontból elutasította, de azt javasolta az érdekképviseletnek, hogy forduljon az MgSzH-hoz, mert a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról (tfmt) szóló törvény kiterjedhet a bepanaszolt cégek tevékenységére. Ágazati jogi szakértők szerint ugyanakkor a tfmt nem vonatkozhat a takarmányokra, márpedig a Magosz-panaszban érintett búza, kukorica és napraforgó takarmánynak számít. A GVH viszont úgy ítéli meg, hogy az emberi fogyasztásra szánt termények még feldolgozatlan állapotban is élelmiszernek minősülhetnek, ezért a gazdaköri beadványban szereplő cégekre a törvény hatálya és az MgSzH hatásköre kiterjedhet.

Soha nem látott államigazgatási "jogi baklövést" és szakmai hibákat vétett a GVH azzal, hogy versenyfelügyeleti eljárás megindítása helyett az MgSzH-hoz irányította a Magoszt a terményfelvásárlók ellen benyújtott közelmúltbeli panasz kapcsán – fogalmaztak az agromonitor.hu-nak ágazati jogi szakértők. Információink szerint növekszik a GVH-val szembeni gazdálkodói elégedetlenség, mert a hivatal az alaposnak tartott termelői kifogások ellenére sem indított vizsgálatokat a terménypiaci felvásárló cégek ellen. A Magosz tavaly ősszel és az idén januárban is panaszt nyújtott be, de a GVH mindkét esetben elutasító döntést hozott.
Mint ismert, a piaci szereplők közötti tavalyi viták a sorozatos természeti csapások nyomán robbantak ki. Számos gazdálkodó a korábban leszerződött terményt elháríthatatlan külső okra (vis maiorra) hivatkozva nem szállította le, a felvásárlók viszont emiatt fedezetvásárlások előírásával és perekkel fenyegették meg őket. Az érdekképviselet januári panasza több társaság – így a Cargill Magyarország Zrt., a Bunge Növényoljaipari Zrt. és az IKR Kereskedelemfejlesztési Zrt. – ellen irányult, mert a szervezet gyanúja szerint a cégek tevékenysége a jó erkölcsbe ütközött, tisztességtelen piaci magatartást valósítottak meg és visszaéltek gazdasági erőfölényükkel. A GVH ugyanakkor a versenyfelügyeleti eljárás megindítása helyett azt javasolta az érdekképviseletnek, hogy forduljon az MgSzH-hoz, mert a bepanaszolt vállalatok tevékenységére a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvény terjedhet ki, e jogszabály betartatása pedig az MgSzH-ra tartozik.
Ágazati jogi szakértők szerint viszont a tfmt nem vonatkozik azokra a terményekre, amelyeket a Magosz panasza érintett. Az érdekképviselet beadványában a búza-, a kukorica- és a napraforgó-piaci anomáliák szerepelnek, e termények pedig alapvetően takarmánynak minősülnek. A tfmt hatálya ugyanakkor – egy 2002-es EK-rendelet alapján – azokra a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékekre terjed ki, amelyek nem igényelnek tovább feldolgozást, hogy azokat végső fogyasztóknak lehessen értékesíteni. A 2002-es EK-rendelet e termékkörből a takarmányokat egyértelműen kizárja – állapították meg jogi szakértők.
Ha a betakarított búzát és kukoricát emberi fogyasztásra szánják, e termények még feldolgozatlan állapotban is élelmiszernek minősülhetnek - értelmezte ugyanakkor a 2002-es EK-rendeletet a GVH. Emellett a hivatal szerint a tfmt hatálya egyértelműen kiterjed azokra a vállalatokra, amelyek a felvásárolt mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket átalakítás (feldolgozás) nélkül tovább értékesítik. E kategóriába – tette hozzá a GVH – a három bepanaszolt cégek közül az IKR és a Cargill is beletartozhat. Így lehet olyan termény- és vállalati kör, amelyre a tfmt hatálya és az MgSzH hatásköre vonatkozik. Mindezt a hivatal az elutasító válaszlevélben lehetőségként vetette fel a Magosznak – közölte a GVH.

Forrás: www.agromonitor.hu

 

 
TÁMOP

 
Archívum belépés

Archívum

Bejelentkezés
Felhasználónév
Jelszó

 

Figyelem! Belépés kizárólag a tagszervezeteknek! Belelentkezéshez adja meg a külön értesítőn megadott  felhasználónevet és jelszót!
Ha elveszett a belépési kód érdeklődjön a 06 22 506-726-os számon!
 
 

THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    REAVER GROVE | urban fantasy frpg    *****    Hírek,információk,érdekességek a Super Mario világából.Ismertetõk,leírások,játéktesztek. Folyamatosan megújuló tartalom.    *****    STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!